X

Krka ŽIVI!

Skozi Novo mesto teče ena najlepših slovenskih rek – reka Krka. Da bi Novomeščani in vsi gostje Novega mesta čim bolje začutili reko kot pomemben del njihovega okolja, predvsem pa v tem privlačnem obrečnem prostoru preživeli čim več prostega časa, smo v letu 2015 zasnovali projekt Krka ŽIVI!

 

Kaj je Krka ŽIVI!?

 

Krka ŽIVI! je blagovna znamka, ki jo je razvil Zavod Novo mesto na podlagi iniciative, da celovito poveže in nadgradi aktivnosti športnih društev, ki jih povezuje reka Krka,  Znotraj povezovanja in organizacije športnih aktivnosti projekt obsega tudi športno-zabavne prireditve, namenjene široki množici obiskovalcev.

Tako že nekaj let zapored Zavod Novo mesto v sklopu projekta Krka ŽIVI! organizira dan odprtih vrat, ko se predstavljajo vsi akterji, ki svojo dejavnost izvajajo neposredno ob Krki. Ta dan pomeni začetek poletne sezone pestrega dogajanja ob Krki, ki zajema tudi toplejši del pomladi in jeseni.

Namen uvodnega dejanja v poletno sezono je predstavitev vseh aktivnosti, ki so na voljo meščanom ob, na in v reki Krki ter spodbuda društvom, da svoje programe razvijajo v smislu široke javne ponudbe.

Odziv javnosti je bil že takoj na začetku zelo pozitiven in tako je v naslednjem letu od svojega nastanka, leta 2016, projekt Krka ŽIVI! postal zaščitena blagovna znamka za razrede šport, turizem in izobraževanje.

Namen imamo povezati čim več različnih deležnikov in razviti projekt Krka ŽIVI! do te stopnje, da pridobi festivalske razsežnosti in bo z njim Novo mesto čez 15, 20 let še bolj prepoznavno tudi po čisti reki Krki, aktivnostih posameznih organizacij in pestrem dogajanju ob njej. Želimo, da se vsebine projekta vključijo v šolski izobraževalni načrt ter da se najmlajši že zelo zgodaj učijo o pomembnosti varovanja narave, da imajo možnost videti Krko tudi drugače kot le z brežin, da imajo hkrati možnost vključitve v različna (športna) društva, ki nudijo dejavnosti, vezane na Krko.

Najbolj odmevna prireditev v sklopu Krka ŽIVI! pa je zaključna atrakcija, to so skoki s Kandijskega mostu. Takrat reka Krka dobesedno valovi od življenja. Od blizu in daleč prihajajo tekmovalci in obiskovalci, ki pogumne žene in može pri izvajanju skokov s 12 m višine spodbujajo z bregov, iz gostinskih lokalov ob prizorišču, z mostu in iz plovil na vodni gladini. Takrat je pravi novomeški praznik!
Nazaj na seznam