X

DŠI

 

Končana 59. sezona Delavskih športnih iger 

59. sezona Delavskih športnih iger v MO Novo mesto je postregla s številnimi zanimivimi obračuni, predvsem pa je tudi letos potekala v znamenju sodelovanja, povezovanja in timskega duha. To so tudi vrednote, ki jim projekt DŠI kot edinstven v Sloveniji sledi že vrsto let. V zadnjih letih pa mu je dodana še dobrodelna nota.

Zavod Novo mesto je sinoči v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravil zaključno slovesnost letošnje sezone. Podelili so plakete in priznanja najboljšim posameznikom in ekipam, razglasili najboljšega športnika in športnico DŠI ter znova poudarili, da so igre veliko več kot le tekmovanje rekreativnih športnikov, ki predstavljajo podjetja oziroma organizacije, v katerih so zaposleni.

Kot je povedal Matjaž Kuzma, strokovni vodja - koordinator za šport v Zavodu Novo mesto, ki vodi projekt DŠI zadnjih 8 let, so v 59. sezoni izpeljali celoten program, razen smučarskega teka. Nastopilo je 43 ekip,  v ženski kategoriji 16, v moški 41. Kuzma je izpostavil pomen izvrstnega sodelovanja z nekaterimi novomeškimi društvi in klubi, MO Novo mesto, Fundacijo za šport in posamezniki v organizacijah, ki skrbijo za nemoteno organizacijo in izvedbo iger. 

Zbrane sta nagovorila tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni in v.d. direktorice Zavoda Novo mesto mag. Dolores Kores, oba velika športna navdušenca, ki sta izrazila zadovoljstvo nad tem, da so DŠI tako uspešen projekt, na katerega smo v Novem mestu res lahko ponosni. 

Tekmovalci tudi letos pomagali socialno ogroženim

Poleg »športanja« in druženja so bili tekmovalci na DŠI ponovno – že 5. leto zapored tudi dobrodelni; v URSA dobrodelni sklad so z udeležbo na tekmovanjih prispevali še malce več kot lani, kar 2499. To pomeni, da je bilo na DŠI 2499 udeležencev. V sodelovanju s podjetjem URSA Slovenija in OZRK Novo mesto je bil denar namenjen družini iz Novega mesta, ki jim je požar konec maja uničil velik del stanovanjske hiše. Z dobrodelno akcijo DŠI je bila družini omogočena bistveno lažja in hitrejša sanacija hiše ter usposobitev stanovanjskih pogojev za življenje.

 

Dominanca Krke se nadaljuje, pri vrhu tudi povratniki na DŠI

V ženski konkurenci je vrstni red pri vrhu enak lanskoletnemu - zmagala je Krka pred Policijo in Revozom, pri moških pa Krka pred Revozom in povratnikom na DŠI, Roletarstvom Medle. V absolutni konkurenci zaposleni v Krki še vedno slavijo prepričljivo zmago, na drugem mestu je Revoz, na tretjem pa Roletarstvo Medle. Sledijo Policija, Adria Mobil, Društvo upokojencev, MO Novo mesto, Komunala… Plakete in priznanja za najboljše posameznike in delovne organizacije je izdelal Janez Bregar – KOVINSKA GALANTERIJA BREGAR. Pokale najboljšim trem ekipam v moški, ženski in absolutni razvrstitvi bodo podelili na tradicionalni prireditvi Športnik leta MO Novo mesto, ki bo 4. 2. 2020.

Nov zmagovalec v izboru Naj športnik DŠI, pri ženskah ni sprememb 

Tudi letos so razglasili najboljšega športnika in športnico iger, kriterij za prestižni naziv pa ostaja udeležba na igrah. Pri ženskah sprememb ni, že šesto leto zapored je naj športnica Antonija Bahor (Policija), pri moških pa je petkratni zaporedni zmagovalec Erik Kraševec (URSA Slovenija) letos pristal na drugem mestu, naziv naj športnika pa je osvojil Aleš Berger (MO Novo mesto). Naj športnik in športnica sta tudi tokrat za nagrado dobila brezplačni 3-dnevni najem avtodoma. Tudi tokrat so podelili drugo in tretje uvrščenemu športniku oziroma športnici. Drugo uvrščena Erik Kraševec in Valentina Golob (Revoz) sta prejela nagrado Zavoda Novo mesto -  vstopnico za glasbeni abonma Muzika Eklektika, tretje uvrščena Andrej Šega (Policija) in Janja Metež (Policija) pa sta prejela nagrado SC Gače – celoletno smučarsko vozovnico.

Dobrodelni odbojkarski izziv po novem v sklopu Rudolfovih tednov športa

Pet let zapored je decembra potekal tudi dobrodelni odbojkarski izziv 6 na 2, in sicer v sodelovanju z MOK Krka. Letos ga ne bo… No, vsaj ne v takšni obliki kot doslej, pa tudi termin dogodka bo postavljen že v letnico 2020. V sklopu projekta 14. Rudolfovi tedni športa, ki bo kot vedno potekal v mesecu aprilu in maju naslednje leto, bodo predstavniki MOK Krka in ŽOK TPV Volley priredili t.i. »Dan novomeške odbojke«, kjer bo svoje mesto našla tudi rekreativna odbojka in seveda dobrodelnost.

Vstopamo v jubilejno sezono

Matjaž Kuzma napoveduje, da bo jubilejna 60. sezona Delavskih športnih iger zagotovo prinesla kakšno novost, tekmovalni del se bo začel, 15.2., ko je predviden veleslalom na Gačah, če bodo seveda to dopuščale vremenske razmere. Na DŠI se niti v prihodnje ne bodo pobirale športne stave niti ne bodo izvajali doping kontrol… DŠI ostajajo projekt, ki v ospredje postavlja rekreativno ukvarjanje s športom in druženje, še poudarjajo v Zavodu Novo mesto.

 

Besedilo: Sabina Gosenca

Foto: Boštjan Pucelj

GALERIJA