X

IGRE PRIJATELJSTVA 2023

Novo mesto bo od 22. do 24. septembra v znamenju mladih – dolenjska prestolnica namreč po šestih letih vnovič gosti mednarodno športno manifestacijo Igre prijateljstva, ki se letos kitijo s številko 19.

Pred dvema desetletjema je namreč zaživela ideja, da se mladi iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine in Avstrije pomerijo med sabo v različnih športnih disciplinah. Sodelujoča mesta so se menjavala, vseskozi, vseh 20 let, pa sta med udeleženci Novo mesto in Bihać. V zadnjih letih so partnerji iger mladi športniki iz italijanskega Trsta.

Tridnevno srečanje se bo začelo v petek, 22. septembra, ko bodo ekipe prišle v Novo mesto in se bodo udeležile slavnostnega sprejema in odprtja iger. Naslednji dan, v soboto, 23. 9. in nedeljo 24. 9. je tekmovalni dan. Dekleta in fantje, letnik 2007 ali mlajši, se bodo pomerili v 6 disciplinah: mali nogomet, rokomet, košarka, namizni tenis in šah. Tekmovanja bodo potekala v Osnovni šoli Šmihel, Športni dvorani Marof, Športni dvorani Stopiče, Športni dvorani Livada, Športni dvorani Leona Štuklja in na stadionu z umetno travo v Portovalu. Zaključna podelitev pokalov najboljšim ekipam bo v nedeljo po končanih tekmovanjih, za tem pa se bo 400 mladih športnikov poslovilo tako od Novega mesta kot med sabo, saj se vsako leto med mladimi stkejo trdna prijateljstva, ki trajajo še dolgo. Mladi bodo v treh dneh tako spoznali naše mesto, se družili in spoznavali različne kulture, saj osnovni namen Iger prijateljstva ni le tekmovanje, pač pa tudi druženje, povezovanje in spoznavanje kolegov iz drugih držav.

Nazaj na seznam